Engineering Mechanics Objective Ques-Ans [Part-2]

Share Now:

Engineering Mechanics Objective Questions and Answers

 Engineering Mechanics Objective Questions and Answers. Mechanicale Engineering Quiz Questions with Answers. Important and Useful Quiz questions.

1. A smooth cylinder lying on its convex surface remains in __________ equilibrium.
A.     stable
B.     unstable
C.     neutral
Answer: Option B
2. Coefficient of friction is the ratio of the limiting friction to the normal reaction between the two bodies.
A.     Yes
B.     No
Answer: Option A
3. Moment of inertia of a circular section about an axis perpendicular to the section is
A. πd3/16
B.    πd3/32
C. πd4/32
D. πd4/64
Answer: Option C
4. The time of flight (t) of a projectile on an upward inclined plane is(where u = Velocity of projection, α = Angle of projection, and β = Inclination of the plane with the horizontal.)

Answer: Option B
5. The unit of angular acceleration is
A.   N-m
B.   m/s
C.   m/s2
D.   rad/s2
Answer: Option D
6. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its C.G. and parallel to the base, is
A.   bh3/4
B.   bh3/8
C.   bh3/12
D.   bh3/36
Answer: Option D
7. If the masses of both the bodies, as shown in the below figure, are reduced to 50 percent, then tension in the string will be
A.     same
B.     half
C.     double
Answer: Option B
8. Which of the following is an equation of linear motion?(where, u and v = Initial and final velocity of the body, a = Acceleration of the body, and s = Displacement of the body in time t seconds.)
A. v = u + a.t
B.  s = u.t + 1/2 a.t2
C. v2 = u2+2a.s
D.     all of these
Answer: Option D
9. If a number of forces are acting at a point, theirresultant will be inclined at an angle θ with the horizontal, such that
A.     tan θ = ∑H/∑V
B.     tan θ = ∑V/∑H
C.     tan θ = ∑Vx∑H
D.   
Answer: Option B
10. The above figure shows the two equal forces at right angles acting at a point. The value of force R acting along their bisector and in opposite direction is
A.     P/2
B.     2P
C.   
D.
Answer: Option C

0 comments:

Post a Comment

You can write your queries or suggestion below in comment box. Please support "Online Discussion Forum".